VSO Info

Toon filters

Filters

Filters uitzetten

Deelnetwerken


Werkgroepen


Type

Kwaliteitshandboek

Kwaliteitshandboek Consultatie Specialist Palliatieve Zorg

Download het document

Vlog met Lara Fritz

In de Vlog spreekt Gabriella de Boer-Betten, Verpleegkundig Specialist Haaglanden Medisch Centrum met Lara Fritz uit het Haaglanden Medisch Centrum

 

Meld je nu aan voor de Patient Centricity Award 2022

Meld je nu aan voor de Patient Centricity Award 2022

Het is weer mogelijk voor verpleegkundig specialisten in de oncologie, om hun project in te dienen voor de Patient Centricity Award 2022. De PCA is bestemd voor het meest innovatieve project dat bijdraagt aan de kwaliteit van leven van mensen met een oncologische aandoening. De winnaar ontvangt een ‘unrestricted educational grant’ van 10.000 euro. De uitreiking van de prijs gaat plaatsvinden tijdens het VSO voorjaarssymposium op 5 april 2022. Takeda Oncology is initiatiefnemer van deze award.

De inzendingen voor de PCA worden beoordeeld door een onafhankelijke multidisciplinaire vakjury bestaande uit verpleegkundig specialisten oncologie, een oncoloog-hematoloog, een internist-hematoloog, en een ervaringsdeskundige. Het inzenden van projecten is mogelijk tot 8 februari 2022.

Tijdens het VSO voorjaarssymposium op 5 april 2022 zal er de mogelijkheid worden geboden aan de genomineerden om hun project te pitchen voor de jury. Aansluitend zal de winnaar worden gekozen.

Sylvia Verhage voorzitter van het netwerk Verpleegkundig Specialisten Oncologie: “De afgelopen drie jaar hebben we al veel mooie innovatieve projecten voorbij zien komen, we zijn trots op al deze initiatieven. Dus willen jij en je team ook kans maken op deze unieke prijs, meld je dan aan voor de Patient Centricity Award van 2022! ”

Wil je net als de winnaars van de Patient Centricity Award 2021, Eva Swart en haar team van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis jouw project in de spotlight zetten en een financiële injectie geven? Kijk dan voor meer informatie en om je aan te melden op deze Button

 

 

 

 

Hoe beïnvloedt overheidsbeleid de inzet van VS en PA?

Hoe beïnvloedt overheidsbeleid de inzet van physician assistants en verpleegkundig specialisten? Dit artikel bevat een onderzoeksprotocol om inzicht te krijgen in onder andere hoe en voor wie overheidsbeleid van invloed is op de omvang van de inzet van PA en VS.

De zorg wordt geconfronteerd met diverse uitdagingen: oplopende zorgkosten, een toenemende zorgvraag en (regionale) arbeidsmarkttekorten. Internationaal worden physician assistants (PA’s) en verpleegkundig specialisten (VS’en) gezien als beroepen die de druk op het gezondheidszorgsysteem kunnen verlichten, doordat zij taken overnemen van geneeskundig specialisten. Dit is een belangrijke reden waarom diverse overheden beleid voeren op de inzet van PA’s en VS’en binnen hun land.

Nederlandse overheidsmaatregelen

In Nederland implementeerde de overheid een breed pakket aan maatregelen, waaronder:

  • subsidiëring van opleidingsplaatsen;
  • opname van de beroepen in Wet BIG;
  • bekostiging van kennis-/consultatieplatforms en (evaluatie)onderzoek;
  • toekenning van bevoegdheden voor bepaalde voorbehouden handelingen
  • het creëren van declaratie- en registratiemogelijkheden.

Onderzoeksprotocol

Wat echter ontbreekt is inzicht in ‘hoe’, ‘voor wie’, ‘binnen welke context’ en ‘op wat voor manier’ overheidsbeleid van invloed is op de omvang van de inzet van PA en VS.

Dit artikel bevat een onderzoeksprotocol waarin we beschrijven hoe we meer inzicht willen verkrijgen in deze zaken. De uitkomsten van het onderzoek bieden handvatten voor overheden, beroeps- en sectororganisaties en andere stakeholders in de zorg om effectiever te sturen op de arbeidsmarkt en de beroepenmix in de zorg. Hiermee kan een bijdrage worden geleverd aan de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van de zorg. ​

Contactpersoon: Ellen Dankers-de Mari, ellen.dankers-demari@radboudumc.nl

Download het document

Informatiebrief voor nieuwe leden

Download het document